Dame i gospodo,
najljubaznije Vas pozivamo da se prijavite na

TREND 2023 - 2027!

Prvu godišnju konferenciju o trendovima razvoja i tržišta nekretnina u Republici Hrvatskoj,

koja će se održati u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela u srijedu, dana 30. studenog 2022. godine.

TREND 2023 - 2027! je Konferencija koju želimo i koju planiramo već godinama. Našu ZagRE Konferenciju pokrenuli smo 2005. godina. Od tada je u Republici Hrvatskoj znatno izmijenjen RE krajolik čitave zemlje. Izgrađeno je ili obnovljeno nebrojeno kuća, stanova, javnih građevina, uredskih zgrada, prodajnih prostora, hotela, industrijskih parkova i svih drugih vrsta nekretnina. Naravno, sukladno Olimpijskom motu citius, altius, fortius, uvijek se može brže, više i jače. Međutim, ne bismo smjeli zaboraviti da je život uvijek bremenit okolnostima i situacijama racionalne i iracionalne prirode koje uvijek i svima, u određenoj mjeri, onemogućavaju postizanje najviših ciljeva, ma kako oni izgledali dostižni, realni i logični. Upravo to je jedan od razloga zašto je svijet tako daleko od idealnog. Na nama je da ga, svi zajedno i s doprinosom svakog od nas, nastojimo učiniti boljim.

Esplanade

Sada, nakon naših sedamnaest godišnjih međunarodnih konferencija o razvoju nekretnina, svi zajedno stasali smo i sazreli da se okupimo na poslovnim događajima na kojima ćemo razgovarati o trendovima razvoja i tržišta nekretnina u Republici Hrvatskoj. I to u sljedećem petogodišnjem razdoblju! Brojnost i složenost projekata, kao i interes velikog broja domaćih sudionika razvoja i tržišta nekretnina u Hrvatskoj opravdavaju održavanje jedne takve konferencije.

Sustavno, pregledno i cjelovito prezentirat ćemo trendove razvoja i tržišta nekretnina, i to u petogodišnjem razdoblju od 2023. do 2027. godine.

Prikazat ćemo trendove u pet sektora nekretnina:

  1. Stanovanje
  2. Uredi
  3. Trgovina
  4. Turizam
  5. Logistika.

Također, prikazat ćemo i trendove u području Investment-a, alternativnih nekretnina, kao što su data centri, life science, bazična infrastruktura, domovi za stare osobe i studentski domovi.

Naravno, govorit će se o koroni, rastu kamata, inflaciji, recesiji, cijeni nekretnina, ratu u Ukrajini, cijeni i mogućnosti nabave energenata i građevinskih materijala, raspoloživosti i stručnosti radne snage i nizu drugih pitanja. Moderna i važna pitanja održivosti, ESG-a i EU taksonomije svakako čine sastavni dio programa Konferencije.

I, na kraju, a što je zapravo na početku, na prvom mjestu bit će riječi o Euru i Schengenu.

Konferencija

Ipak, naravno da treba reći ono što svi vidimo - nebo se zaista natmurilo u posljednje vrijeme, prepuno je tamnih oblaka. Gotovo da nema teškog pitanja, dileme ili rizika koje nije otvoreno. Što bi na to rekao glasoviti Sigmund FREud? I što to znači, da zbog nagomilanih teških pitanja nećemo više raditi, da ćemo se prepustiti sudbini, da ćemo sjediti skrštenih ruku, U očekivanju Godota Samuela Becketta - koji nikada nije došao. NE, sigurno NE! U pripremi ove Konferencije razgovarali smo s velikim brojem ljudi iz industrije nekretnina, kao što to činimo za sve naše konferencije. Svi do jednoga rekli su nam da nastavljaju svoje poslovanje, bez obzira na sadašnje uvjete poslovanja. Nitko ne odustaje. B R A V O!!! ! Naravno, postoje teškoće, rizici, oprez, problemi, prepreke, nejasnoće, odgode, čekanja ... Ali postoje volja, želja, strast, inat, znanje, vokacija, profesija, stav - da se radi, stvara, suočava, rješava ........ Jedino to je realan život. Svi bismo htjeli život bez problema, ili život u kojem naše probleme rješava netko drugi. Ne, toga nema. I svaka generacija suočena je sa svojim problemima. OVO JE NAŠE VRIJEME. Mi se generacijski trebamo nositi s našim problemima, ma kako oni tegobni i nezasluženi bili. Nema tko drugi. To je dug našim precima i našim nasljednicima. I obaveza prema svima nama. Dajmo sada svaki od nas svoj osobni doprinos, to nije utopistički, to je potrebno i realno. Suočimo se sa sadašnjošću i budućnošću, ma kakvi bili, budimo konstruktivni, radimo svoj posao. To je najviše i jedino što možemo.

Koncept programa ove Konferencije bit će iznimno koncizan, konkretan i koristan, i bazirat će se na velikom broju konkretnih pitanja koja čine našu stvarnost i smjer kretanja u sljedećih pet godina. Svi znamo da nitko nema kristalnu kuglu i da ne daje bezuvjetnu garanciju za svoje stavove. Ali svi zajedno prezentirat ćemo najbolje stavove, mišljenja i analize i time dati najbolji mogući doprinos ukupnom razvoju i tržištu nekretnina u sljedećem petogodišnjem razvoju i najbolje smjernice svim sudionicima toga razvoja.

Uskoro ćemo objaviti cjeloviti program Konferencije, zajedno sa svim moderatoricama, predavačicama i predavačima!

Konferencija

Konferenciju ćemo održati 30. studenog 2022. godine, u početne dane Adventa, kada čarobni Esplanade Zagreb Hotel zrači posebnim svjetlom, ambijentom i otmjenom dekoracijom, s mirisima cimeta i domaćih medenjaka. U takvom ozračju ćemo nakon Konferencije, iste večeri u 20 sati, u prostorijama The Cluba u Esplanadi, održati primjereni Božićni domjenak za sve sudionike Konferencije.

Naravno, mi i dalje nastavljamo s našom proljetnom, ovoga puta punoljetnom Osamnaestom godišnjom međunarodnom konferencijom o razvoju nekretnina, koja će se održati od 22. do 24. svibnja 2023. u Esplanade Zagreb Hotelu. I za tu Konferenciju, kao i za sve prethodne i buduće, uložit ćemo svoj maksimum u pripremi i realizaciji. Zajedno s Vama!

Međutim, sada je ispred nas TREND 2023 - 2027!, kojem se iznimno radujemo i od kojeg mnogo očekujemo! ! U očekivanju Vaše prijave za TREND 2023 - 2027!

srdačno Vaši
Andrea Kiš, Andrija Filipović i Vladimir Filipović